СОЛАРНИ СИСТЕМИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ

СОЛАРНИ СИСТЕМИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
Слънчеви системи

Слънцето е основния енергиен източник за нашата планета- всички останали са се получили благодарение на слънчевите лъчи (освен ядреното гориво което пак е дошло от слънцето но в зараждането на планетната система). Без слънцето живота на нашата планета е немислим, то дава така необходимата топлина за нормалното развитие на разтенията и животни и светлина позволяваща ни да получаваме почти цялата информация за заобикалящия ни свят. Енергията която попада на земната повърхност от нашата централна звезда е толкова много, че ако можехме да усвоим само малка част от нея бихме решили всичките си енергийни проблеми. Всъщност количеството слънчева енергия, която достига земната повърхност варира в зависимост от географската ширина, деня през годината, часа от денонощието, наличието на облачност и замърсители на атмосферата, надморската височина и др. Въпреки всички тези фактори през повечето време до земната повърхност достигат средно около 1000 W на квадратен метър. Съществуват два начина тази енергия да бъде усвоена:

  • Фото-волтични системи
  • Слънчеви колектори
Фото- волтични системи

Фото-волтичните системи за съжаление имат много нисък коефициент на полезно действие- около 20%, което означава че успяват да преобразуват само 20 % от енергията която попада върху тях. Основния им принцип на действие е преобразуването на слънчевата радиация в електрически ток. За съжаление фотоволтичните системи са не само ниско-ефективни, но и значително скъпи. Високата цена за инсталиране ги прави подходящи само в ситуации където няма други алтернативи- например в космическите кораби или на места където няма друг източник на енергия. Цената на фото-волтичен панел в зависимост от производителя и качествата си варира от 3 до 5 долара на Ват- което означава че за един киловат мощност са необходими поне 3000 долара и поне 5 квадратни метра пространство.

Слънчеви колектори

Слънчевите колектори преобразуват енергията в топлина, която може да се използва за отопление или загряване на вода. Предимствата на този тип преобразуване е значително по-ниската цена и високия коефициент на полезно действие. Слънчевите системи за отопление загряват или директно въздух или някакъв междинен топлоносител- най-често вода в която може да е добавен антифриз за да се предпази от замръзване.

Няма добавени продукти в тази категория.